TOPLUMSAL BARIŞ SÜRECİNDE

DEMOKRASİ KAVRAMININ FELSEFİ BOYUTLARI VE

İNANÇ FENOMENİ İLE İLİŞKİLERİNİN KRİTİĞİ

 

 

Abdurrahim Güzel

Prof. Dr, Kazan Pedagoji Üniversitesi, RUSYA, abdurrahimguzel@gmail.com

 

 

 

Abstract

Philosophical Aspects of the Concept of Democracy during the process of Social Peace and its Critics in Relationship with the phenomenon of Belief

 

World on the agenda in recent years is remarkable work and progress made in terms of globalization. Communities now continue to meet on a common denominator with each other and take care of a wide range of this common denominator, the common denominator in this world agenda “social peace" is located in. History is no longer fighting for peace and social peace, especially in other than an individual is willing to move the peace agenda. History our writers are so excited to hear.

So the only destination in the world and even reconcile the objectives of social agenda.

We are also in line with this agenda , the common denominator of the human subject and the target area, we chose to focus on the concepts of democracy and religion. Because one phenomenon on individuals, society and the other tackles the reflection of this phenomenon. We will begin our work in this regard is primarily focusing on definitions. Then we will make some evaluations on them.

Primarily under the heading Definitions. Democracy in the main title; individual, society, government, rights, law, secularism, democracy and independence, and especially contemporary democracy will be discussed.

The main topics of faith; faith, morality, moral philosophy, moral and religious concepts of responsibility will be investigated.

After examining two major phenomena in terms of concept and then present the general considerations in the framework of these concepts will be critical in terms of social peace.

A short critical we take as an example the two concepts;

          Democracy                                         Faith

         1. Freedom of Expression                     1. Freedom of Expression

         2. Freedom of Will                                  2. Freedom of Will

         3. Personal Liability                                3. Individual Responsibility

Looking at this table; the most important difference between the phenomenon of faith with democracy is seen to result from the sense of obligation and responsibility of the individual

These issues will be discussed in detail in the context of our Declaration and will have been analyzed in the framework of social peace

Keywords: Democracy, Faith, Religion, Secularism, Morality, Religion, Individual, Society, Modern Democracy

 

 

ÖZET

Dünya gündeminde son yıllarda küreselleşme anlamında yapılan çalışmalar ve atılımlar dikkat çekmektedir. Toplumlar birbirleriyle artık ortak bir paydada buluşma çabasını sürdürmekte ve bu ortak paydanın geniş bir yelpazesi dikkat çekmektedir ki, bu ortak payda dünya gündeminde “Toplumsal Barış” olarak yer almaktadır. Tarih artık kavgaları değil barışı ve özellikle bireysel barıştan da öte toplumsal barışı gündemine taşımak istemektedir. Tarih yazarlarımız bunun heyecanını duymaktadırlar.

Öyleyse hedef ve hatta tek hedef dünya gündeminde Toplumsal Barıştır.

Biz de bu gündem doğrultusunda, ortak payda olarak insanı konu ve hedef alan Demokrasi ve İnanç kavramları üzerinde durmayı tercih ettik. Zira birisi bireydeki bir fenomeni, diğeri ise bu fenomenin topluma yansımasını ele almaktadır.

Bu bağlamda, çalışmamıza öncelikle tanımlar üzerinde durarak başlayacağız. Daha sonra da bunlar üzerinde değerlendirmelerde bulunacağız.

Tanımlar başlığı altında öncelikle; Demokrasi ana başlığında; birey, toplum, iktidar, hak, yasa, laiklik, bağımsızlık ve demokrasi ve özellikle çağdaş demokrasi kavramları ele alınacaktır.

İnanç ana başlığında ise; inanç, ahlak, ahlak felsefesi, ahlaki sorumluluk ve din kavramları incelenecektir. Kavramlar açısından iki ana fenomen incelendikten ve bu çerçevede genel değerlendirmeler ortaya konulduktan sonra bu kavramlar Toplumsal Barış açısından kritik edilecektir.

Kısa bir kritik yaparak iki kavramı örnek olarak ele alacak olursak;

            Demokrasi                         İnanç 

          1.İfade Hürriyeti                    1.İfade Hürriyeti

          2.İrade Hürriyeti                    2.İrade Hürriyeti

          3.Bireysel Yükümlülük        3. Bireysel Sorumluluk

Bu tabloya baktığımızda; Demokrasi ile inanç fenomeni arasında en önemli farkın bireysel anlamdaki yükümlülük ve sorumluluk kavramlarından kaynaklandığı görülmektedir.

Bildirimizin içeriğinde bu konular ayrıntılı olarak ele alınacak ve toplumsal barış çerçevesinde irdelenmiş olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Demokrasi, İnanç, Din, Laiklik, Ahlak, Din, Birey, Toplum, Çağdaş Demokrasi 


FULL TEXT PDF

CITATION: Abstracts & Proceedings of SOCIOINT 2016- 3rd International Conference on Education, Social Sciences and Humanities, 23-25 May 2016- Istanbul, Turkey

ISBN: 978-605-64453-7-8