İŞVEREN MARKASI VE İŞVEREN MARKASININ İŞE ALIM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Ahmet Can Küçükgökdemir1*, Yasemin Bal2

1* Yıldız Teknik Üniversitesi, TÜRKİYE, akucukgokdemir@gmail.com

2 Doç. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi, TÜRKİYE, yaseminmutluay@gmail.com

*Sorumlu Yazar

 

EMPLOYER BRAND AND THE IMPACT OF EMPLOYER BRAND ON RECRUITMENT

Abstract

Today, changes in the technological, socio-economic and cultural environment have created a more intense competition environment in the sense of attracting talents into business. In this environment it has been seen that the most important element in creating competitiveness and creating a difference in competitiveness against the competitors is human resource, which has caused the companies to overtake the structures and have invested in human resources to develop new strategies to attract and retain talented employees. Attracting qualified talents into business and retention of qualified human resources depends on the efficient use of this source. The concept of employer branding has come to the forefront in the creation of the best place to work at this point. All businesses inevitably have an employer brand. No matter how big the business is, there is a perception that it creates on employees regardless of their field of activity. This perception has the brand of employer with the reason. Employer-branded businesses are differentiating from their competitors and emerging as an important concept that increases its popularity over time. With the increasing popularity of the employer brand concept and the understanding of the concept, companies have begun to think more candidates and employees centric. In this respect, in order for the companies to attract the labor market capability to the company, the candidates must be in the effort of creating a strong employer brand in order to be the company that needs the most work in the eyes of the current employees. When companies move with this understanding, both pools will give the same value and will release a good perception so that they will have a strong employer brand. Businesses with a strong employer brand benefit from attracting qualified workforce to the institution. In this study, it is aimed to examine the effect of employer brand on recruitment.

Keywords: Employer Brand, Recruitment, Human Resources Management

Özet

Günümüzde teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel çevrede meydana gelen değişiklikler yeteneklerin işletmeye çekilmesi anlamında daha sıkı bir rekabet ortamı yaratmıştır. Bu ortamda işletmelerin rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü sağlamasında ve fark yaratmasında en önemli unsurun insan kaynağı olduğu görülmüştür ve bu da şirketlerin yapılarını gözden geçirmelerine neden olmuş, insan kaynağına yatırım yaparak yetenekli çalışanları çekmek ve elde tutmak için yeni stratejiler geliştirmelerini sağlamıştır. Nitelikli insan kaynağının elde tutulması ve işletmeye çekilmesi bu kaynağın etkili bir biçimde kullanılmasına bağlıdır. Bu noktada çalışılmak istenen en iyi yer algısı yaratılması yani işveren markası kavramı öne çıkmıştır. Bütün işletmeler kaçınılmaz olarak bir işveren markasına sahiptir. İşletme ne kadar büyük olursa olsun, faaliyet alanı ne olursa olsun çalışanlar üzerinde yarattığı bir algı vardır. Bu algı nedeni ile işveren markasına sahiptir. İşveren markası işletmeleri rakiplerinden farklılaştırmakta ve gün geçtikçe popülerliğini arttıran önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İşveren markası kavramının popülerliğinin artması ve öneminin anlaşılması ile birlikte şirketler de aday ve çalışan odaklı olmak üzerine daha fazla düşünmeye başlamıştır. Bu açıdan işletmelerin işgücü piyasasındaki yeteneği şirkete çekebilmek için, gerek aday çalışanların gerekse hali hazırdaki çalışanların gözünde en çok çalışılmak istenen şirket olabilmek için güçlü bir işveren markası oluşturma çabasında olmaları gerekmektedir, bu noktada atılacak ilk adım bütün süreçlerde insan odaklı olabilmektir. Şirketler bu anlayışla hareket ettiğinde, her iki havuza da aynı değeri verecek ve iyi bir algı bırakacaklardır böylelikle de güçlü bir işveren markasına sahip olacaktır. Güçlü işveren markasına sahip olan işletmeler, nitelikli işgücünün kuruma çekilmesine fayda sağlamaktadır. Bu çalışmada, işveren markasının işe alım üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: İşveren Markası, İşe Alım, İnsan Kaynakları Yönetimi


FULL TEXT PDF

CITATION: Abstracts & Proceedings of INTCESS 2018- 5th International Conference on Education and Social Sciences, 5-7 February 2018- Istanbul, Turkey

ISBN: 978-605-82433-2-3