SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MÜFETTİŞLERE İLİŞKİN METAFORİK ALGILARININ İNCELENMESİ

Yusuf CERİT1, Hatice KADIOĞLU ATEŞ2 *, Serkan KADIOĞLU3
1Prof., Faculty of Education, Abant Izzet Baysal University. TURKEY, cerit_y@ibu.edu.tr
2Asst. Prof., Faculty of Education, Istanbul Sabahattin Zaim University, TURKEY, hatice.kadiogluates@izu.edu.tr
3Graduate Student, Istanbul Sabahattin Zaim University, TURKEY, serkan1955@hotmail.com
*Sorumlu Yazar (Corresponding Author)

Abstract

An Investigation of Metaphorical Perceptions of Primary School Teachers Regarding Supervisors

Supervision in education is regarded as a necessary activity for achieving education activities in a qualified manner. Supervision activities of supervisors, who perform the supervision, must be carried out in a manner that contributes to improvement and development of educational activities. For this, the way the teachers perceive the recommendations of supervisors may impact the acceptability of these recommendations. In this sense, it may be considered important to identify how teachers perceive recommendations of supervisors. Metaphor is one of the tools used to identify human perceptions (Arnett, 1999). Metaphorical thinking involves using a similar case and object as a conceptual tool to elucidate the characteristics of a very complex phenomenon or case (Oxford et al. 1998). Lakoff and Johnson (2005) emphasized that a significant part of our conceptual system was structured by metaphorical relations and suggested that the essence of metaphor was understanding and experiencing one kind of thing (such as phenomenon, concept, and object) in terms of another. Metaphor is a way of thinking and seeing that makes it easier to learn a new information as it carries a known case to a case that have an unknown meaning (Morgan, 1998).  As may be seen from these statements, metaphors may be considered an important tool for identifying the perceptions of teachers of supervisors. Therefore, the present study aims to identify the perceptions of primary school teachers of supervisors using metaphors. The present study was conducted in survey model. The study participants were selected among volunteering primary school teachers who worked in schools in Esenler, Küçükçekmece, Başakşehir, Kartal and Bağcılar districts in Istanbul during the 2015-2016 academic year and have gone through at least one supervision. A total of 106 primary school teachers were included in the study group. The related information in the study was collected using the unstructured interview technique. Interviews with teachers were conducted in 15-minute time periods.  Analysis of the data gathered in the study is still ongoing.
Keywords: Metaphor, supervisor, teacher 

ÖZET

Eğitimde denetim öğretim etkinliklerinin nitelikli şekilde gerçekleştirilebilmesinde gerekli bir eylem olarak görülmektedir. Denetimi gerçekleştiren kişiler olarak müfettişlerin, denetim sürecindeki etkinlikleri öğretim faaliyetlerinin iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkı yapabilir özellikte bulunması gerekir. Bunun olabilmesi için müfettişlerin önerilerinin öğretmenler tarafından nasıl algılandıkları, müfettişlerinin önerilerinin kabul edilebilirliğini etkileyebilir. Bu açıdan müfettişlerin öğretmenler tarafından nasıl algılandıklarının belirlenmesi önemli görülebilir. Metafor, insanların algılarını belirlemede kullanılan araçlardan biridir (Arnett, 1999). Metaforiksel düşünce çok kompleks bir fenomeni veya durumun özelliklerini aydınlatmak için kavramsal bir araç olarak benzer bir olay ve nesneyi kullanmayı kapsar (Oxford v.d. 1998). Lakoff ve Johnson (2005) metaforiksel ilişkiler tarafından kavramsal sistemimizin önemli bir parçasının yapılandırıldığını vurgulayarak metaforun özünün bir şeyi (olgu, kavram, nesne gibi) başka bir şeye göre anlamak ve tecrübe etmek olduğunu ifade etmişlerdir. Metafor, iyi bilinen bir durumun anlamını bilinmeyen bir duruma taşıdığı için yeni bir bilginin öğrenilmesini kolaylaştıran bir düşünce ve görme biçimidir (Morgan, 1998).  Bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi metaforlar, öğretmenlerin müfettişlere ilişkin algılarının belirlenmesinde önemli bir araç olarak görülebilir. Bu nedenle bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin müfettişlere yönelik algılarını metaforlar yoluyla belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları 2015-2016 eğitim öğretim yılında, İstanbul ili Esenler, Küçükçekmece, Başakşehir, Kartal ve Bağcılar ilçelerinde yer alan okullarda görev yapan ve en az bir kere müfettişler tarafından teftiş edilen sınıf öğretmenleri arasından gönüllülük esasına uygun olarak seçilmiştir. Çalışma grubuna toplam 106 tane sınıf öğretmeni dâhil edilmiştir. Bu çalışmada konu ile ilgili bilgiler yapılandırılmamış görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Öğretmenlerle yapılan görüşmeler ortalama 15 dakikalık bir zaman diliminde gerçekleştirilmiştir.  Araştırmada elde edilen verilerin analizi devam etmektedir.


Anahtar Sözcükler: Metafor, müfettiş, öğretmen

References
Arnett, R. C. (1999). Metaphorical guidance: Administration as building and renovation. Journal of Educational Administration, 37(1), 80-89.
Lakoff, G. ve Mark, J. (1980). Metaphors we live by, Chicago: The University of Chicago Press.
Morgan, G. (1998). Metaphor in Management and Organization Theories, Mess, Istanbul.

Oxford, R. L., Tomlinson, S., Barcelos, A., Harrington, C., Lavine, R. Z., Saleh, A. & Longhini, A. (1998). Clashing metaphors about classroom teachers: toward a systematic typology for the language teaching field. System 26 (1), 3-50. [Online]: Retrieved on 20-March-2012, at URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0346251X97000717

 

CITATION: Abstracts & Proceedings of ADVED 2016- 2nd International Conference on Advances in Education and Social Sciences, 10-12 October 2016- Istanbul, Turkey

ISBN: 978-605-64453-8-5